Hop til hovedindhold
Vigtig info

Planstrategi 2024 er i offentlig høring fra den 11. september til 6. november 2024. Du kan i denne periode indsende høringssvar med forslag, ideer og bemærkninger til planstrategien. 

TEMA

Det grønne og blå Rudersdal

Et grønnere Rudersdal med høj biodiversitet. At sikre værdien af det åbne land. Det blå Rudersdal, med vand som et aktiv.

Vision

Rudersdal Kommune har en enestående natur; flere skove, mange søer, bølgende landskaber og en attraktiv kyststrækning. Vi ønsker at styrke den grønne kommune med et endnu stærkere fokus på en mere mangfoldig natur og det grønne vejbillede. Kommunens åbne landområder udgør en helt særlig natur- og landskabsmæssig kvalitet og skal sikres gennem en fortsat restriktiv landzonepolitik, hvor landzonen friholdes for unødvendig bebyggelse. Hovedparten af landområderne er fredede og er dermed sikret gennem en fremsynet fredningspolitik, der skal respekteres fremadrettet.   

Vi ønsker et rent vandmiljø i vores søer, vandløb og Øresund og vi ved, at rejsen er lang – men vi er klar til at investere og har vedtaget de nødvendige strategier for at nå målet. Vi vil også skabe mere vild natur med øget biodiversitet og med muligheder for rekreative oplevelser. Både i naturen og i byerne skal man kunne opleve en større artsrigdom af planter og dyr til glæde for os som borgere og til gavn for biodiversiteten.

Rudersdal Kommune har et areal på 73,4 km², og landområderne udgør halvdelen af Ru­dersdal Kommunes areal, hvor langt de fleste også er fredede. Det smuk­ke, alsidige landskab er en grundsten i Rudersdal Kommunes identitet, hvor naturen altid er tæt på. 

Rudersdal Kommune er med sin enestående natur som Rude Skov, Furesø, Vaserne og meget mere, noget vi kan nyde og være stolte af. Kommunen er præget af større sammenhængende landskaber med markante tunneldale, kuperet bakkeland og store grønne områder. Her er der plads til, at alle kan opleve en perlerække af naturskatte. 

Vi ønsker at understøtte den mangfoldige natur ved at pleje naturen og fastholde lysåbne områder. Andre steder skal vi give naturen lov til at udvikle sig på egne præmisser – fx som urørt skov. Vi vil fortsat investere i at styrke og højne oplevelsen af de grønne omgivelser med grønne og blomstrende veje og byrum.

Det er et privilegium at bo naturskønt. Det giver plads til rekreative oplevelser, men stiller store krav til en restriktiv politik når det gælder landzonen.  Vi ønsker ingen boligudvikling og generelt skal nyt byggeri i landzonen begrænses. Nyt byggeri skal tilpasses omgivelserne – både i forhold til landskabet og bygningsmæssigt. Bygherrerne har her den helt afgørende indflydelse på, om det kan lykkes. 

Udover at de grønne områder er smukke og har en stor værdi for borgerne, så er de også med til at gøre os robuste over for et ændret klima med mere regn og flere tørkeperioder. Vi ønsker, at de øgede vandmængder skal blive et aktiv og ikke kun en udfordring. Vand skal give mere mangfoldig natur, rekreative oplevelser og forstærke de landskabelige og grønne kvaliteter - også i byområderne.

Vi vil arbejde aktivt for at sikre rent drikkevand. Stigende udfordringer med rester af sprøjtemidler og andre miljøgifte kræver en aktiv indsats i forhold til at opnå et giftfrit Rudersdal.  

I de kommende år står vi overfor store investeringer i infrastruktur, der skal håndtere de større vandmængder, som forventes i takt med klimaforandringerne. Ikke mindst trænger kloaksystemet i Rudersdal til en gennemgribende renovering og klimasikring. Derfor har vi vedtaget ambitiøse strategier for separatkloakering, som skal realiseres med et 30-årigt sigte. Formålet er at reducere overløbet til vandløb og søer og på den måde sikre at vi i fremtiden har rent vand. Afledning af det fraseparerede regnvand skal kunne bruges som en aktiv ressource i både byområder og naturområder. Også behovet for kystsikring må forventes at blive stadig mere aktuelt – både for de enkelte grundejere og for kommunens egne infrastrukturanlæg, der bør sikres. Fælles løsninger for flere grundejere ad gangen vil være hensigtsmæssigt men udfordres af de mulige finansieringsmodeller. Investeringerne skal være kloge og imødekomme flere behov på én gang. 

Blåfugl fra Malmosen
Blåfugl fra Malmosen

Vores mål er

    • At styrke det grønne vejbillede og skabe mere vild natur i vejkanter, skove mv.
       
    • At styrke naturen i det åbne land gennem aktiv naturpleje på kommunens egne arealer. 
       
    • At beskytte og forbedre biodiversiteten i hele kommunen.
       
    • At hver gang vi udvikler eller omdanner eksisterende bebyggelse, skal området blive grønnere. Omdannelse og udvikling skal ses som en mulighed for, at styrke kommunens grønne fokus på biodiversitet og bæredygtighed og begrænse mængden af befæstede arealer.
       
    • At give alle borger bedre mulighed for at opleve naturens mange værdier.
       
    • At invitere borgere og erhvervslivet til at bidrage til øget fokus på det grønne vejbillede, og øge biodiversiteten i både bolig- og erhvervsområder. 
    • At de åbne landskaber (landzonen) som udgangspunkt friholdes for yderligere bebyggelse, der ikke er nødvendigt for landbrugserhvervet. 
       
    • At bevare den særlige byggestil, områdets særkender og arkitektur i kommunens landområder gennem landzonelokalplaner. 
       
    • At sikre, at de eksisterende og historisk betingede bebyggede strukturer med grønne overgange og udsyn til åbne landskaber er kendetegnende for det åbne land.
    • At skabe grundvandsparker til beskyttelse af grundvandet, så vi sikrer rent drikkevand, også til fremtidige generationer.
       
    • At klimatilpasning tænkes sammen med byudvikling og tilføjer kvalitet i det byggede miljø, hvor vand kan være en ressource.  
       
    • At klimasikre kloaksystemet ved separatkloakering for at undgå overløb til vandmiljøet. 
       
    • At sammenhængende klimasikring først og fremmest skal begrænse risikoen for oversvømmelser – både fra havet og de mange små vandløb og søer. 
       
    • At beskytte mod stormflod, erosion, vandstand og stigende terrænnært grundvand.

Vi når vores mål ved at

  • Friholde det åbne land for etablering af nye boliger og generelt begrænse byggeri i det åbne land. 
     
  • Begrænse byggeri af ridehaller i det åbne land ved alene at tillade ridehaller, der er erhvervsmæssige nødvendige for driften af landbruget (stutteridrift). 
     
  • Skabe plads og rum til vild natur og biodiversitet på kommunens naturarealer og sikre grønne og levende overgange mellem det private og offentlige rum i bymidter og erhvervsområder. 
     
  • Planlægge og prioritere flere plantebede og vejtræer på offentlige arealer og udpege bevaringsværdige træer i lokalplanlægning, som i kraft af deres størrelse og placering bidrager til oplevelsen af det grønne udtryk og vejbillede.
     
  • Lave forsøg, hvor belægning erstattes med grøn beplantning på steder, hvor det vurderes hensigtsmæssigt. F.eks. ved at lave grønne fortove uden flisebelægning, hvor det ikke vil påvirke tilgængeligheden.
     
  • Lave forsøg med grønne facader og tage på bygninger, for at skabe mere biodiversitet.
     
  • Udarbejde en biodiversitetsplan, der har til formål at sikre bedre forhold for flora og fauna på både kommunens egne arealer og med inspiration til bolig- og ejerforeninger, private grundejere m.fl. 
     
  • Fortsætte det gode fokus på lærings- og oplevelsesmiljøer i naturområder og landskab med stiruter, fugletårne, opholdssteder o.a. 
     
  • Undersøge, om der kan ske udvidelse af beskyttelseszoner i nærheden af områder, hvor der indvindes drikkevand, så vi kan sikre rent drikkevand, også til fremtidige generationer. Der arbejdes konkret med at undersøge muligheden for at etablere grundvandsparker.
     
  • Sikre separatkloakering af spildevandssystemet, som adskiller regnvandet fra det øvrige spildevand, så regnvandet i videst muligt omfang kan ledes ud til søer, vandløb og havet, og kun spildevandet sendes til rensningsanlæggene. 
     
  • Sikre plads til forsinkelse og rensning i bassiner i det åbne land og arbejde for flerfunktionelle arealanvendelser, så der nås flere mål indenfor det samme areal. Det kan ske gennem etablering af regnvandsøer eller regnvandsbede, som kan understøtte målet om at skabe grønne rekreative rum i byerne og skabe mere biodiversitet og natur.
     
  • Sikre, at der kan etableres sammenhængende kystbeskyttelsesanlæg uden eller med minimal gene for adgangen langs kysten for brugere og beboere. Kystbeskyttelsen skal så vidt muligt have en rekreativ effekt og forbedre tilgængeligheden.
     
  • Planlægning af ny bebyggelse skal tilpasses, så der bygges mindre i områder med højtstående terrænnært grundvand og således at risikoområder for oversvømmelse som udgangspunkt friholdes for yderligere bebyggelse. 
     
  • Sikre at der ikke kan etableres nærbokse i landzone, men at de placeres i bymidten/bycentrerne, hvor de kan bidrage til at understøtte handel.
     
  • Undersøge, om der kan ske udvidelse af muligheden for jordvarme i det åbne land. 

     
Næsseslottet

Fysisk planlægning og baggrund

  • Revisionen af kommuneplanen indenfor temaet Det grønne og blå Rudersdal omfatter:

    • Revision af de generelle rammer for bebyggelse i det åbne land, så der af hensyn til oplevelsen af landskabet og det grønne kommer øget regulering af punkterne herunder:
      • For byggeri af helårshuse til erstatning for eksisterende, der ønskes nedrevet. 
      • Sikre, at helårshuse afspejler traditionel byggeskik i landzonen samt stedets identitet. 
      • Ingen mulighed for overdækning af ridebaner og begrænsning af muligheder for opførsel af ridehaller.
      • Grøn indpasning af tekniske anlæg og for større anlægs vedkommende med fokus på det rekreative.
      • Ingen nærbokse i landzonerne (de skal placeres i bycentrene). 
      • Skiltning. 
      • Ingen fortætning i landzonen.
         
    • Fastlægge hensyn til Unesco verdensarv (parforcejagtlandskabet) i rammeområderne, der omfatter bufferzone.
       
    • Udpegning af større sammenhængende landskaber