Borgernes Rudersdal
Bæredygtig udvikling. De bedste løsninger skaber vi sammen. Styrket lokalsamfund og stærke lokale fællesskaber.
Rudersdal Kommune skal fastholdes og udvikles som Danmarks grønneste kommune med smukke omgivelser, levende bymiljøer af høj kvalitet, attraktive boliger til forskellige målgrupper, et højt serviceniveau inden for skoler, dagtilbud, ældrepleje mv. samt et rigt kultur-, idræts- og fritidsliv og et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed fra.
Med dette afsæt ønsker vi transparens og åbenhed i beslutningsprocesserne - og dialogen med borgerne står som højeste mål. Når vi møder udfordringer, hvad enten det er kommunens økonomi, klimaudfordringer mv. vil vi stræbe efter at løse dem sammen. Derfor ønsker vi i endnu højere grad dialog med borgerne om løsning af kommunens opgaver og udvikling af vores service. Vi skal i fællesskab udvikle nye modeller for inddragelse, der kan styrke lokale fællesskaber og partnerskaber mellem lokalsamfundenes mange aktører. Hovedbudskabet vil være, at ”Vi lykkes kun i fællesskab”, hvis vi skal skabe et bæredygtigt Rudersdal.
Når vi udvikler kommunen, vil vi arbejde ud fra følgende tværgående principper.
Tværgående arbejdsprincipper
-
Planstrategien tager afsæt i syv anbefalinger fra én borgersamling, der i 2021 havde arbejdet intensivt med FN's verdensmål, om en bæredygtig fremtid i Rudersdal. Det er anbefalinger og verdensmål, som vi ikke bare opfatter som fjerne mål og drømme, men som vi ønsker at understøtte hver eneste dag og vil gøre til konkret virkelighed.
Bæredygtighed i bred forstand er derfor udgangspunkt for al udvikling i Rudersdal. Det kan være ved byudvikling og nybyggeri, hvor hver kvadratmeter tæller – og det kan være ved udvikling af kommunens service, hvor vi skal tænke løsningerne ind i både et økonomisk, socialt og klimamæssigt perspektiv. Vi skal derfor altid tænke flere formål sammen, når vi udvikler kommunens service i bred forstand.
Vi skal sikre en udvikling, hvor forskellige borgere uanset alder, indkomst og livssituation, kan bo og leve godt. Vækst gennem nyt boligbyggeri er ikke et mål i sig selv, men der kan i begrænset omfang være behov for nybyggeri med variation og balance i boligtyper og ejerformer.
Forskellige behov, indsatser og aktiviteter skal sammentænkes, så offentlige og private investeringer bidrager til at indfri flere mål på én gang til gavn for den enkelte og for Rudersdal. Vi skal fokusere på at skabe synergieffekter og merværdi til gavn for den enkelte borger, klimaet og miljøet samt for Rudersdal som helhed.
-
Bæredygtig udvikling kalder på, at vi løfter i flok. Vi vil bringe alle Rudersdals menneskelige, kulturelle, sociale og økonomiske ressourcer i spil og udvikle kommunen gennem dialog, fællesskab, samarbejde og partnerskaber. Vi vil etablere effektive og handlekraftige partnerskaber på tværs af kommunes forskellige organisationer og over kommunens grænser, især når det handler om bæredygtige løsninger. Sammen skal vi skabe en positiv udvikling.
Vi vil gøre det let og attraktivt, at deltage i udviklingen af Rudersdal både i konkrete udviklingsprojekter, og når vi udvikler vores service og politik. Vi vil arbejde for at sikre borgerinvolvering på rette tid og sted, en tydelig forventningsafstemning, og vi har mod på at afprøve nye måder at inddrage på.
-
Rudersdal Kommune består af flere lokalsamfund, som i dag har bevaret en egen identitet og historie. Det er en kvalitet, som vi skal fastholde og styrke, når der planlægges eller bygges nyt. Løsningerne skal derfor tage afsæt i de lokale potentialer og passe til det specifikke sted og forstærke områdernes eksisterende kvaliteter.
Når vi udvikler, vil vi involvere lokalsamfundet med henblik på at skabe ejerskab til nye løsninger og projekter. Borgernes viden om lokalområdet skal bringes i spil, og give mere kvalificerede beslutninger.
Fællesskabet i lokalsamfundene skal have gode rammer både i form af mødesteder og faciliteter men også igennem mulighed for lokal indflydelse. Det kan være gennem de allerede etablerede foreninger og fællesskaber i de forskellige by- og lokalsamfund. Vi ser gerne en styrkelse af grundejer- og borgerforeninger, bylivsfællesskaber og byfora, som grundlaget i et endnu tættere samspil med kommunen både forvaltningsmæssigt og politisk.