Det gode hverdagsliv
Sociale fællesskaber og livskvalitet i hverdagen. Strategisk placering af offentlige funktioner og institutioner. Gode tilbud til børn og unge. Et godt og aktivt liv.
Vision
Vi vil skabe en fremtid i Rudersdal, hvor alle på tværs af alder, funktionsnedsættelse eller minoritet føler sig velkomne og værdsatte. Alle skal have mulighed for at indgå i et fællesskab, hvor vi hver især bidrager med det, vi er gode til, og hvor menneskers forskellighed betragtes som en styrke.
Vi vil arbejde for at skabe gode kommunale tilbud for alle generationer –– også for dem, der har særlige behov. Vi stræber efter at skabe dagtilbud og skoler, der fremmer børns læring, trivsel, udvikling og dannelse gennem trygge læringsmiljøer, der indbyder til leg både inde og ude. Vores skoler skal være kendetegnet ved både høj faglighed og høj trivsel.
Vi lægger vægt på, at alle der har lyst kan bidrage til at danne gode fællesskaber, der kan være med til at fremme både den mentale og fysiske sundhed. Vi inddrager derfor civilsamfund og foreninger i videst muligt omfang.
Rudersdal er en attraktiv kommune at bo, leve og arbejde i og kendetegnes af vores smukke grønne omgivelser og et højt kommunalt serviceniveau. Disse kvaliteter skal udnyttes til at skabe rammen om det gode hverdagsliv. Vi vil styrke og udvikle oplevelsen af en levende og attraktiv kommune ved at muliggøre placering af offentlige funktioner i nærhed til eksisterende bymiljøer, hvor de kan understøtte bylivet eller give let adgang til skøn natur og åbne landskaber, så der sikres sammenhæng med kommunens øvrige kvaliteter.
De gode faciliteter i de kommunale bygninger skal udnyttes bedst muligt, så lokalsamfundet kan inviteres ind, når skolen, ældrecentret eller daginstitutionen m.fl. er lukket. De fysiske rammer skal bidrage til et udviklende og sundt miljø for børn, unge og ældre.
Alle børn skal have en aktiv hverdag og gerne tilbringe tid i naturen. Børnehuse skal give børnene sunde og pædagogisk udfordrende rammer. Det pædagogiske læringsmiljø skal tilrettelægges, så det tager hensyn til børnenes perspektiver, forskelligheder og fællesskabet. Vi har fokus på leg, fordi legen er grundlæggende for børns udvikling, og på børns venskaber, da det er vigtigt for deres trivsel og læring. Vi fremmer også et positivt og respektfuldt samarbejde mellem børn, forældre og personale.
Alle børn og unge skal lære at lære mere og udfordres til at udvikle deres læringspotentiale bedst muligt. Vi ønsker at skabe skoler, hvor eleverne ville komme, selvom de ikke behøvede. Med dette ønske som udgangspunkt stræber vi efter at skabe et skolemiljø, hvor børn og unge er nysgerrige og ikke er bange for at fejle. Hvor høj faglighed, trivsel og deltagelsesmuligheder går hånd i hånd. Læringen skal være meningsfuld og tage udgangspunkt i elevernes passioner og interesser samtidig med, at de bliver udfordret i forhold til deres egne forudsætninger. På den måde stræber vi efter at sikre, at vores skoler er steder, hvor eleverne hver dag vokser og oplever personlig og faglig udvikling. Skolernes fysiske læringsmiljøer skal løbende vedligeholdes og udvikles for kontinuerligt at imødekomme ovenstående krav og behov. Vi lægger vægt på deltagelsesmuligheder for alle, trivsel og læring og ønsker, at eleverne oplever tryghed, motivation og glæde ved læring og samarbejde.
I Rudersdal skal borgere med behov for hjælp fra det borgernære sundhedsvæsen, kunne leve et selvstændigt liv i eget hjem med udgangspunkt i egne ressourcer. Vi arbejder recoveryorienteret og forebyggende i de sociale indsatser og sikrer sammenhængende forløb med fokus på rehabilitering, kvalitet og inddragelse for borgere med behov for sundhedsindsatser, genoptræning og pleje.
Vi vil arbejde for, at borgerne oplever høj livskvalitet skabt af levende mødesteder, mulighed for fysisk aktivitet, kulturelle oplevelser og steder til refleksion. Rudersdal har et mangfoldigt fritids-, idræts- og kulturliv med både organiserede og selvorganiserede aktiviteter og fællesskaber med mange engagerede borgere og frivillige aktører. I Rudersdal skal der være noget for alle, og vi fokuserer på at blande kommunens funktioner og tilbud således, at mennesker med forskellige interesser, baggrund og alder mødes på tværs.
Vi prioriterer inspirerende og gode rammer for de kommunale tilbud med bæredygtige bygninger af høj arkitektonisk kvalitet, og udearealer der både giver plads til aktivitet og ro. Nye kommunale institutioner i bred forstand bør placeres i eller tæt på bymidterne, hvor de kan bidrage med liv og aktivitet - eller tæt på kommunens mange naturområder, hvor naturen kan bidrage til en positiv hverdag.
Rudersdals rige kulturliv, grønne åndehuller, legepladser og idrætsfaciliteter giver gode muligheder for, at kommunens borgere kan træffe bæredygtige valg, der giver den enkelte flere gode leveår. Det skal være let at leve godt og deltage i nye fællesskaber, der understøtter en aktiv hverdag samt brug af naturen og de grønne omgivelser til både aktivitet og mental rekreation. Vi vil også invitere civilsamfundet og foreninger til dialog om, hvordan vi kan blive endnu bedre til at samarbejde om, aktiviteter der kan styrke fællesskaber og bidrage til det gode hverdagsliv.
Vores mål er
-
- At der skal være et øget fokus på den mentale sundhed, og at alle borgere i Rudersdal skal have mulighed for at indgå i fællesskaber med henblik på at forebygge ensomhed og mentale udfordringer.
- At der skal være plads til fysisk aktivitet og rekreativ udnyttelse – men også plads til ro og naturens egen udfoldelse.
- At adgangen til kultur-, idræts og fritidslivet skal være let og tiltalende for alle borgere, og foreningernes fysiske rammer skal indbyde til fællesskaber for alle.
- At der skal være en bred variation og balance i boligtyper og ejerformer, så det sikres at man kan bo, arbejde og leve lokalt.
- At der skal være et øget fokus på den mentale sundhed, og at alle borgere i Rudersdal skal have mulighed for at indgå i fællesskaber med henblik på at forebygge ensomhed og mentale udfordringer.
-
- At placering af offentlige funktioner skal medvirke til at understøtte detailhandlen, styrke bylivet og de lokale fællesskaber.
- At der skal arbejdes på at sikre god tilgængelighed så naturen kan bruges som ramme for leg, bevægelse, ophold og fordybelse for alle borgere.
- At placering af forskellige institutioner tæt på hinanden skal give mulighed for at bygge bro mellem generationer og mellem skoler/institutioner og lokale virksomheder, foreninger m.fl.
- At attraktive placeringer af de kommunale institutioner og gode rammer skal bidrage til at tiltrække god og kompetent arbejdskraft til kommunen.
- At placering af offentlige funktioner skal medvirke til at understøtte detailhandlen, styrke bylivet og de lokale fællesskaber.
-
- At alle børn skal lære at lære mere og udfordres til at udvikle deres læringspotentiale bedst muligt samtidig med at de skal have en aktiv hverdag.
- At alle børn skal have høj faglighed, høj trivsel og lige deltagelsesmuligheder.
- At børnehusenes og skolernes fysiske læringsmiljøer løbende skal vedligeholdes, så de er tidssvarende og imødekommer krav og behov.
- At der skal skabes flere samlingssteder for unge – både i byrummet, foreningslivet og i den mere institutionelle kontekst
- At alle børn skal lære at lære mere og udfordres til at udvikle deres læringspotentiale bedst muligt samtidig med at de skal have en aktiv hverdag.
-
- At det skal være let for alle borgere i Rudersdal at træffe de bæredygtige valg og være aktive hele livet, med henblik på at sikre den mentale og fysiske sundhed.
- At de fysiske omgivelser skal invitere til aktivitet, ophold og samvær for alle borger.
- At vores kulturarv og de levende kultursteder skal sikre, vi bliver mentalt beriget og knyttet til lokalsamfundene.
- At særligt sårbare borger og borger med funktionsnedsættelse, skal understøttes i at deltage i aktiviteter og nye former for fællesskaber.
- At det skal være let for alle borgere i Rudersdal at træffe de bæredygtige valg og være aktive hele livet, med henblik på at sikre den mentale og fysiske sundhed.
Vi når vores mål ved at
- Placering af nye institutioner skal have sammenhængskraft med områdets øvrige institutioner og offentlige tilbud, så det f.eks. er muligt at arrangere fællesaktiviteter på tværs af institutioner, tilbud og generationer.
- Kulturtilbud og sundhedsfunktioner skal placeres i tilknytning til bymidter og bydelscenter for at styrke bylivet.
- Kommunens bygninger skal, hvor det er muligt, have adgangsforhold og indretning, så de kan fungere som samlingssteder for formelle og uformelle fællesskaber.
- Sikrer attraktive placeringer af institutioner og erhverv, så de kan bidrage til at tiltrække og tilknytte gode medarbejder til kommunen.
- Samarbejde på tværs af institutioner, foreninger og andre lokale aktører om at skabe fællesskaber, som motiverer og er med til at fastholde gode vaner og tiltrække forskellige aldersgrupper i kommunens forskellige lokalmiljøer.
- Skabe rammer for, at sårbare borger – unge som ældre - får den støtte, som de har behov for til at kunne deltage i fritidsaktiviteter og nye former for fællesskaber.
- Udforme de offentlige byrum, så de understøtter forskellige former for aktiviteter og rekreation ved både at give plads til motionisten, samt til rolige oplevelser i naturen.
- Fortsætte med at invitere borgere og andre aktører til at byde ind med aktiviteter på kultur-, idræts- og fritidsområdet, så der kommer et varieret udbud, der kan favne bredt og fremme mulighederne for både organiserede og uorganiserede aktiviteter. Fra kommunens side vil vi understøtte foreningerne i denne indsats.
Fysisk planlægning og baggrund
-
Revisionen af kommuneplanen indenfor temaet det gode hverdagsliv omfatter:
- Revision af de generelle rammer for daginstitutioner i boligområder.
- Sikring af mulighed for sundhedshuse og offentlige funktioner i bymidterne.
- Placering af offentlig service, institutioner og kultur-, fritids- og idrætstilbud, så de kan skabe sammenhængskraft med kommunens øvrige institutioner.
- Revision af de generelle rammer for daginstitutioner i boligområder.
-
Læs relateret materiale her: